Segons dades de l'ONU, l'any 2050 prop del 68% de la humanitat viurà en ciutats. Les ciutats representen només el 3% de la superfície del planeta, però consumeixen el 78% de l'energia i produeixen el 60% de les emissions d'efecte hivernacle.
Els edificis eficients minimitzen el consum energètic i són claus per millorar la vida a les ciutats. El 2016, l'ONU va aprovar una Nova Agenda Urbana per fer de les ciutats llocs més habitables, inclusius, saludables, resilients i sostenibles.
Edificis eficients per a un urbanisme més sostenible
Un edifici sostenible és un edifici que, per la seva construcció i equipament, pot millorar la qualitat de vida de l'entorn en el qual es troba. Les construccions sostenibles són aquelles que són construïdes a partir de materials no derivats del petroli i biodegradables.
L'arquitectura sostenible recupera materials de l'entorn pròxim de l'edifici, com la fusta, la pedra, la tova o el fang cuit. Se solen utilitzar materials naturals que requereixen pocs tractaments industrials, per així reduir la petjada energètica.
Els materials reciclats són l'estrella de l'aïllament tèrmic dels habitatges: massa de paper reciclat capaços de suportar incendis i materials a partir del suro per aïllar i revestir edificis.
Un exemple d'edificis sostenibles són els edificis d'emissions de carboni zero. Es tracta d'edificis de baix consum energètic, l'objectiu del qual és que l'energia consumida i les emissions de CO2 siguin compensades utilitzant fonts renovables. Els habitatges més eficients tenen un certificat energètic A, com algunes de les promocions d'obra nova que tenim en cartera a GuinotPrunera.
Per calcular l'impacte que un edifici té en el medi ambient no ens limitem a mesurar les emissions relacionades amb l'ús, cal remuntar-se a la seva construcció. En el moment en què es creen i extreuen els materials necessaris per aixecar un edifici, comença el seu impacte en el medi ambient.
Certificacions per a edificis sostenibles
Les certificacions més utilitzades i reconegudes a nivell mundial són l'anglosaxona BREEAM i l'estatunidenca LEED. Els paràmetres s'enfoquen a aconseguir edificis que redueixin la seva contaminació utilitzant materials sostenibles i que redueixin el consum d'aigua i electricitat.
Les certificacions de sostenibilitat estableixen un sistema de punts en funció de diversos apartats relacionats amb el disseny i la construcció:
- Ubicació i transport: No edificar en llocs mediambientalment sensibles i estar prop del transport públic per reduir l'ús del vehicle privat.
- Llocs sostenibles: Protegir l'hàbitat natural, reduir la contaminació i l'ús de recursos naturals.
- Ús eficient de l'aigua: Minimitzar l'ús de l'aigua durant la seva construcció i reduir la petjada hídrica de l'immoble.
- Energia i atmosfera: Disminuir el consum energètic, usar energies renovables i augmentar l'eficiència energètica.
- Materials i recursos: Incorporar sistemes de reciclatge i utilitzar materials sostenibles per estalviar els màxims recursos durant la construcció.
- Qualitat ambiental interior: Atendre la qualitat de l'espai interior com la neteja de l'aire, el control tèrmic o la contaminació acústica.
- Innovació en el disseny: Implementar estratègies sostenibles durant la seva construcció.
- Prioritat regional: Aconseguir millores referent al medi ambient, l'equitat social o la salut pública.
Si busques un habitatge sostenible i amb zones comunes amb piscina i zones infantils, posa't en contacte amb nosaltres i t'assessorarem per buscar l'habitatge que millor s'adapti a les teves necessitats.